بازار داغ عرضه آش و حلیم در ماه رمضان و الزام رعایت اصول بهداشتی

در ماه مبارک رمضان ، بازار عرضه آش و حلیم داغ است؛ نزدیک افطار که می شود کم کم رایحه آش فضای بسیاری از محلات شهر را پر می کند و مردم نیز بدون توجه به مکان عرضه و بهداشت این مواد غذایی، آن را تهیه می کنند.

آش یکی از آشناترین غذاهای ایرانی است که علاوه بر وجه سنتی آن، تقریبا پای ثابت سفره افطار ماه مبارک رمضان نیز محسوب می شود.

قیمت آش در محلات مختلف شهرها مختلف است، هر کیلو آش در پایتخت از چهار هزار تا شش هزار تومان به فروش می رسد اما برخی سودجویان نیز با توجه به استقبال مردم از عرضه این ماده غذایی، اقدام به تهیه آش به مقدار فراوان به روش غیربهداشتی کرده و آن را با قیمت های ارزان تر و گاه همان قیمت های تعیین شده به فروش می رسانند.

استفاده از مواد اولیه متنوع یکی از ویژگی‌های تهیه آش است و همین ویژگی نیز موجب الزام رعایت اصول بهداشتی مختلف درباره هر یک از این مواد اولیه از رشته آش گرفته تا کشک آن می شود.

چراکه بطور مثال اگر کشک غیربهداشتی و غیرپاستوریزه برای طبخ آش به کار گرفته شود علاوه بر ایجاد مشکلات گوارشی حتی می تواند موجب بروز بیماری 'تب مالت' شود.

رییس اداره بهداشت مواد غذایی و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره این موضوع به خبرنگار ایرنا می گوید: تقاضا و اشتیاق مردم برای مصرف آش و حلیم در ماه رمضان و سودآوری فروش این مواد غذایی، برخی افراد را بر آن داشته که با بی توجهی به بهداشت و سلامت جامعه، آش و حلیم را با قیمتی پایین و با کیفیتی نامناسب به مردم عرضه کنند.

'محسن فرهادی' می افزاید: فروشندگان برای عرضه آش و حلیم باید از ظروف یکبار مصرف با پایه گیاهی و تجزیه پذیر یا ظروف سلولزی -ظروف با منشاء نشاسته- استفاده و از عرضه آش در ظروف پلی اتیلنی -نوعی پلاستیک- خودداری کنند.

وی خاطرنشان می کند خرید آش و سایر مواد غذایی محلی از دست فروش ها مخاطرات بهداشتی فراوانی به دنبال دارد به ویژه آنکه احتمال بروز بیماری ها و آلودگی های اینگونه موادغذایی در فصل گرما، افزایش می یابد.

رییس اداره بهداشت مواد غذایی و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت، تاکید می کند مردم باید آش، حلیم و رشته خشکار را حتما از واحدهای صنفی دارای پروانه کسب تهیه کنند.

فرهادی می گوید: کارشناسان وزارت بهداشت نظارت خود را برای همه مغازه هایی که در این ماه در زمینه عرضه مواد غذایی فعال می شوند از افطار تا سحر، تشدید کرده است.

وی می افزاید: طباخان مواد غذایی از آش گرفته تا حلیم باید بهداشت فردی، بهداشت عمومی، بهداشت وضعیت مکان صنفی و بهداشت ظروف -استفاده از ظروف گیاهی- را رعایت کنند.

رییس اداره بهداشت مواد غذایی و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت، ادامه می دهد: علاوه براین طباخان برای پخت غذاها باید از روغن با ترانس پایین -روغن مطلوب پخت- استفاده کنند ؛ روغن چند بار مصرف و تغییر رنگ یافته یا سیاه رنگ برای طبخ غذاها ممنوع است.

فرهادی خاطرنشان می کند همچنین برای پخت غذاها باید از نمک تصفیه شده ید دار استفاده شود.

وی در ادامه به اهمیت شستشوی کامل سبزی ها برای پخت آش اشاره می کند و می گوید: مراحل شستشو و گندزدایی سبزی ها باید کاملا رعایت شود ، واحدهای صنفی برای تهیه غذاهای خود می توانند از سبزی های بسته بندی شده دارای مجوز وزارت بهداشت استفاده کنند.

فرهادی درباره رشته های آشی نیز می گوید: واحدهای صنفی نباید از رشته های فله ای برای پخت آش استفاده کنند البته برخی از رشته های فله ای دارای پروانه وزارت بهداشت هستند اما به هرحال آنان باید از رشته های کارخانه ای دارای پروانه وزارت بهداشت استفاده کنند.

**ارزش تغذیه ای آش

متخصص علوم تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره ارزش تغذیه ای آش نیز به خبرنگار ایرنا می گوید: آش یکی از محصولاتی است که مشتریان خاص خود را دارد و از میان غذاها در ماه مبارک رمضان بیشتر مورد توجه قرار می گیرد.

دکتر 'حامد پورآرام' می افزاید: معمولا حبوبات و غلات در تهیه آش به کار می رود و این مواد غذایی، منابع خوب پروتئین، فیبر و برخی املاح و ویتامین ها به شمار می روند.

وی خاطرنشان می کند امروزه توصیه می شود به جای منابع پروتئینی حیوانی به ویژه به جای گوشت قرمز از حبوبات استفاده شود.

این کارشناس تغذیه وزارت بهداشت می گوید: همچنین در تهیه آش از ماده غذایی مانند رشته آش استفاده می شود، این ماده غذایی در گروه نان و غلات قرار دارد و منبع نشاسته ای خوبی است.

پورآرام می افزاید: کشک از گروه شیر و لبنیات نیز در آش تامین کننده کلسیم و پروتیئن به شمار می رود بنابراین حداقل سه گروه از گروه های غذایی در تهیه آش به کار می رود.

وی ادامه می دهد: در آش از سبزی و چربی ها -روغن مایع- نیز استفاده می شود بنابراین یک غذای کامل به شمار می رود.

این متخصص تغذیه وزارت بهداشت خاطرنشان می کند اما مردم باید تلاش کنند روغن را از آش حذف کنند چراکه خوردن آش پر روغن به ویژه در ماه رمضان و برای معده ای که ساعت های طولانی خالی بوده، غذای سنگینی است.

پورآرام تاکید می کند افراد باید در وعده افطار غذای سبک و کم حجم مصرف کنند؛ آش انتخاب خوبی است به شرط آنکه کم چرب باشد.

وی تصریح می کند حلیم تنوع غذایی آش را ندارد ولی بازهم اگر با کمترین میزان چربی باشد در افطار می تواند مصرف شود؛ حلیم جزو غذاهای نگهدارنده به شمار می رود چون هضم آن طول می کشد.

**شرایط تهیه آش و حلیم از بیرون

این متخصص تغذیه وزارت بهداشت به مردم توصیه کرد آش ها و حلیم ها را از مغازه های معتبر به ویژه از رستوران ها تهیه کنند چراکه درصورت بروز هرگونه مشکل بهداشتی می توان آن را از طریق سامانه ستاد فوریت های بهداشت وزارت بهداشت با شماره 09678 ، پیگیری کرد.

پورآرام تصریح می کند در ماه رمضان برخی از اصنافی که اصلا در کار تهیه غذا نیستند اقدام به عرضه آش می کنند طبعا از این محل ها نباید غذا تهیه کرد.

وی در ادامه از مردم می خواهد برای تهیه آش از بیرون منزل، تا حدممکن با خود ظرف ببرند تا از بهداشتی بودن آن مطمئن باشند.

این متخصص تغذیه وزارت بهداشت می گوید: معمولا برای عرضه آش باید از ظرف های یکبار مصرف که توانایی تحمل دما را داشته باشند، استفاده کرد.

پورآرام می افزاید: ظروف شفاف و پلاستیکی برای عرضه مواد غذایی گرم مانند آش مناسب نیستند.

وی با اشاره به اینکه ‌ظروف فیبر ذرت، ظروف بسیار مناسبی برای عرضه آش به شمار می روند، ادامه می دهد: رنگ شیری این ظروف مشخصه شناسایی آنها است.

این متخصص تغذیه تصریح می کند اگر آش در ظروف شفاف و پلاستیکی عرضه شود، ممکن است مواد پلیمری آنها براثر حرارت جدا شده و خورده شود؛ این مواد خاصیت سرطان زایی دارد.

پورآرام می گوید: بهتر است مردم آش را از مغازه هایی خریداری کنند که تولید و فروش آن مغازه بالا باشد؛ مغازه باید شلوغ باشد تا مطمئن باشیم که غذاها بروز تهیه می شوند.

وی با تاکید براینکه تهیه آش از دست فروش ها بسیار اشتباه است، می افزاید: آش باید

از گرد و غبار و حشرات، دور باشد.

این متخصص تغذیه خاطرنشان می کند حتی آش در برخی رستوران ها اگر در شرایط مناسب نگهداری نشود، مشکل آفرین خواهد شد.

پورآرام در ادامه به مساله غلظت آش اشاره می کند و می گوید: معمولا اگر آش غلیظ باشد مردم باید به 'ماندگی' آن شک کنند البته برخی سودجویان آش های مانده را با آب مخلوط کرده و دوباره آن را رقیق می کنند بنابراین چندان نمی توان از روی غلظت و رقیق بودن آش درباره بهداشت آن، قضاوت کرد.



تاريخ : ۱۳٩۱/٥/۱٤ | ٩:۱٢ ‎ق.ظ | نویسنده : من س ح | نظرات ()